fbpx

199 testiranih, 87 pozitivno, brzi testovi za kontakte obolelih

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović najavio je danas na redovnoj konferenciji za medije da će Šabac, u saradnji sa profesorima Medicinskog fakulteta u Beogradu, biti prvi grad u Srbiji koji će brzim testovima početi da testira i kontakte obolelih.

Mi smo uspeli da se izborimo za testove u Šapcu, uspeli smo da se izborimo i za više analiza, uspeli smo da se izborimo da rezultate dobijamo za 24 sata. Sada razmatramo da u Šapcu uvedemo brze i jeftine testove isključivo za kontakte obolelih osoba. To je predlog profesora Medicinskog fakulteta, da Šabac prvi uđe u organizovano testiranje kontakata pomoću brzih i jeftinih testova. Čim budemo imali sve podatke, obavestićemo Krizni štab Republike da nam daju saglasnost. To bi nam značajno pomoglo u borbi protiv zaraze jer bismo na taj način one koji su sumnjivi na infekciju virusom korona dodatno izolovali. U ovom trenutku imamo više od 2100 kontakata zaraženih osoba, danas očekujemo najmanje još 100, dok se više od 1000 lica leči zbog potvrđenog prisustva koronavirusa, objašnjava Zelenović.

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Šabac, od 199 testiranih osoba u Šapcu, kod 87 je potvrđeno prisustvo virusa korona, saopštio je danas gradonačelnik.

On je ocenio da opada procenat pozitivnih u odnosu na testirane i da je u prethodnim danima ispod 50 odsto.

U šabačkoj Opštoj bolnici, koja je kovid bolnica, nalazi se 285 pacijenata, juče su dve osobe preminule, dok je devet osoba na respiratoru.

Juče je u Kovid ambulanti lokalnog Doma zdravlja pregledan rekordan broj pacijenata – 281. Međutim, direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković objašnjava da je 40 odsto pacijenata na prvom pregledu zbog tek nastalih simptoma, dok je 60 odsto došlo zbog kontrolnog pregleda.

-Infekcija virusom Kovid 19 je nepredvidiva, vrlo često zna da iznenadi, pacijent ima lakšu kliničku sliku, ode u kućnu izolaciju, a posle tri ili četiri dana stanje se pogorša. Zato lekari u Kovid ambulanti apeluju na pacijente da dođu na kontorlne preglede i drago mi je da vidim da je došlo do podizanja svesti po tom pitanju, rekla je dr Jamina Stanković.

Štab za vanredne situacije grada Šapca sproveo je sve procedure naložene od Republičkog kriznog štaba za pripremu sale Ekonomske škole za privremenu kovid bolnicu, odnosno obezbeđen je dobavljač hrane i zaključen Sporazum sa komunalnim preduzećem za čišćenje objekta, a zahtev za dezinfekciju upućen je Zavodu za javno zdravlje, rekao je načelnika šabačke Gradske uprave Milan Vasić.

Borimo se protiv epidemije, ali i protiv laži

Zelenović je na konferenciji za medije rekao da epidemija nije jedino protiv čega se bori, već se, kako kaže, svakodnevno bori i protiv laži.

Borba protiv epidemije je dosta teška kada paralelno morate da se borite i protiv laži koje iz dana u dan upućuju razni predstavnici Srpske napredne stranke. Prvo je predsednik te stranke rekao da smo mi izmislili vanrednu situaciju, onda odbornici SNS nisu glasali na Skupštini da se vanredna situacija uvede. Sada, kada ih je život demantovao, pokrenuli su kampanju da sam ja odgovoran za krizu u Šapcu. Ja vam kažem, ništa se u Šapcu nije desilo gore nego što je svuda po Srbiji. Mi samo imamo više testova i više analiza i oni pokazuju da situacija jeste teška, ali jedini način da se izborimo jeste da odvojimo bolesne, izolujemo kontakte i da svi nose maske. To je put da se pobedi bez uvođenja policijskog časa, kaže Zelenović.

Komentarišući današnju izjavu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da je lokalna vlast odgovorna za širenje zaraze zbog organizovanja nekoliko skupova, Zelenović je rekao da „su to sve laži“.

Laž je da sam ja organizovao bilo šta. Nisam ja, niti mogu ja, da organizujem Konjičke trke, niti Ruže Lipolista niti Glavni odbor Demokratske stranke. Druga laž je da je zbog tih skupova došlo do širenja zaraze i imam dokaze za to. Kada govorimo o konjičkim trkama, organizator , Džokej klub je prijavu skupa podneo tom istom Ministarstvu poljoprivrede u kom piše kad će biti održana manifestacija, koliko grla, da su sve preventivne mere obezbeđene i da se očekuje oko 1000 gledalaca. Bilo je 400 gledalaca. Dakle, ministar poljoprivrede je znao da će biti održane konjičke trke. Pored toga, isti skup je prijavljen i Ministarstvu unutrašnjih poslova Policijskoj upravi u Šapcu. Načelnik policije, službe koje se bave tim poslom, su znale da će da bude održan skup sa svim podacima. Načelnik policije je član Štaba za vanredne situacije grada Šapca i pretpostavljam da bi načelnik, da ovde nešto nije bilo u redu, verovatno reagovao, kao što bismo i mi reagovali da je nešto prekršeno, rekao je Nebojša Zelenović.

Prema službenoj evidenciji nadležnih službi u Šapcu na sednici Glavnog odbora poštovale su se sve preventivne mere, okupljeni su nosili maske, držali distancu, a na ulazu je merena temperatura,dodao je Zelenović.

-Mislim da se svi sećaju kako je izgledala proslava Srpske napredne stranke u izbornoj noći i u Šapcu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici i drugim gradovima. Sećaju se grljenja, ljubljenja, kola i tu je učestvovao mnogo više ljudi nego na Glavnom odboru Demokratske stranke u Šapcu. Dakle, mi se u Šapcu ne borimo  samo protiv zaraze, nego protiv organizovane kampanje laži koja je usmerena na to da baci krivicu na jedini grad koji se sistemski i organizovano bori protiv zaraze, zaključio je Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i komandant Štaba za vanredne situacije grada Šapca.