fbpx

Zelenović: Rešenje je da se ponove izbori na svih 100 biračkih mesta

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste “Šabac je naš” na izborima u Šapcu Nebojša Zelenović, ocenio je danas da je odluka Upravnog suda u Novom Sadu nezakonita, da su Upravni ali i Ustavni sud fasade Srpske napredne stranke i tražio ponavljanje lokalnih izbora na svih 100 biračkih mesta.

Aleksandar Vučić razvaljuje ustavni poredak Srbije. Institucije su postale ispostave Srpske napredne stranke. Ustavni i Upravni sud su fasada za tu instituciju. Darko Glišić je najavio ove nezakonite radnje i mi ih sada gledamo, one su stigle iz central SNS-a i o tome je Vučić lično odlučio, a sada gledamo kako institucije krše zakon, kazao je Nebojša Zelenović na današnjoj konferenciji za medije u Šapcu.

Rešenje vidi u ponavljanju izbora na svih 100 biračkih mesta u Šapcu.

– Rešenje je ono sto je rekla Crta – poništiti izbore u celosti na svih 100 biračkih mesta, da se održe ponovo na zakonit način, rekao je Zelenović i najavio da će čitava procedura imati ishod pred međunarodnim institucijama.

Tužilaštvo i sudovi nisu se do sada oglasili po krivičnim prijavama za izbornu krađu koje je podneo Zelenovićev pravni tim od marta do danas, sa druge strane, objašnjava gradonačelnik Šapca, po ubrzanom postupku pokreću se procedure po prijavama Srpske napredne stranke protiv osoba bliskih Zelenoviću.

– Čitava procedura će imati ishod pred međunarodnim institucijama. Naš ustavni poredak priznaje Strazbur. Videćemo se tamo sa svim dokazima koje smo pripremili, videćemo se sa Aleksandrom Vučićem lično. Dok se dešava krađa izborne volje, kriminalci vršljaju i niko ih ne sprečava da čine krivična dela. Mi našu borbu nastavljamo i pobedićemo i to će se desiti pred svim institucijama koje priznaje naš ustavni poredak, kazao je Nebojša Zelenović.

Upravni sud u Novom Sadu odlučio je juče da se ne ponavljaju izbori na biračkom mestu “Šipurske livade” gde je postojao višak izborni listić. Upravni sud je takođe zaključio da Gradska izborna komisija ima kvorum za odlučivanje uprkos tome što je 10 članova, od ukupno 20 podnelo ostavke. Iako je isti sud 30. septembra presudio da Ruska stranka nema pravo na člana u GIK-u juče je toj stranci priznao pravo na zamenika člana, odnosno 11. osobu u trenutnom sastavu GIK-a.

Ove odluke podnosilac žalbe sa liste “Nebojša Zelenović, Šabac je naš” Milan Vasić ocenjuje kao nelogične.

-Zbog viška glasačkog listića isti Upravni sud doneo je ranije odluku da se ponište izbori u Ševaricama a sada da se ne poništavaju izbori u Šipurskim livadama. Upravni sud navodi da Gradska izborna komisija ne može zbog viška listića da poništi izbore na tom biračkom mestu iako su u  Zakonu, clan 35, stav 9, jasno piše da to može da uradi. Ukazali smo Upravnom sudu i na činjenicu da GIK ima 20 članova, da je posle ostavki ostalo 10 i da takva izborna Komisija nema kvorum. Međutim, sud sada kaže da Ruska stranka ima pravo na zamenika člana iako je 30. Septembra rekao da nema pravo ni na člana, objašnjava Vasić i najavljuje žalbu Ustavnom sudu.