fbpx

Imamo jasan plan kako da Mačvani zarade 20 miliona evra godišnje

Kao što je u Pocerini došlo do snažnog podizanja proizvodnje jagoda zahvaljujući subvencijama za kopanje dubinskih bunara, tako će i u Mačvi navodnjavanjem sistemom “kap po kap” doći do prinosa od 15 tona kukuruza po hektaru i zarade od 1000 evra po hektaru, rekao je danas gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Poljoprivrednici u Slepčeviću, mestu koje je gradonačelnik danas posetio, objašnjavaju da su do sada, kada je godina dobra imali oko 10 tona prinosa kukuruza po hektaru, a kad je sušna godina oko 3,5 tona. Oni ističu da je potrebno da proizvedu 7 tona samo da bi pokrili troškove i smatraju da će uvođenjem ovog sistema “suša pasti u zaborav” a sve preko 7 tona, od ukupno 15 tona koliko očekuju nakon navonjavanja, biti njihova čista zarada.

-U 20 mačvanskih sela, u kojima je do sada sada rod po kukuruzu bio u proseku sedam tona, imamo plan kako da to bude 15 tona. Imamo plan kako da navodnjavanjem “kap ko kap” u mačvanskim oranicama dođemo do prinosa od 15 tona kukuruza po hektaru, odnosno 1000 evra zarade po hektaru. Imamo 5000 domaćinstava u Mačvi koja se bave tom proizvodnjom i za sve njih imamo potpuno jasan plan kako da navodnjavanjem dođu do profita od 20 miliona evra godišnje. Danas je potpisana odluka, objavićemo javni poziv i pozivam sva domaćinstva da se prijave . Svako ko je vredan i ko želi moći će bezbrižno i sigurno da živi bolje u našem Šapcu, poručio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

On je dodao da je ova ideja krenula od poljoprivrednika koji su već uveli sistem “kap po kap” i ostvaru dobru zaradu. Mačvani koji na ovaj način navonjavaju oranice ističu da je prinos duplo veći i stabilan.

-Kad ljudi vide da postoji plan i podrška, ali i evidentna zarada, kao što se desilo u Pocerini gde je iskopano 700 bunara a zasad jagoda se sa svega nekoliko desetina hektara proširio na 1500 hektara, ovo će biti dobar model ne samo za Šabac već za celu Srbiju, istakao je Nebojša Zelenović.