fbpx

Nastavićemo da podržavamo poljoprivrednike

Početkom dvehiljaditih u Pocerini je bilo svega nekoliko desetina hektara pod jagodom. Odluka Šapca da subvencioniše kopanje dubinskih bunara dovela je do toga da se zasadi jagoda danas prostiru na 1500 heketara, što za 2.000 porodica ovog kraja znači zaradu od 7 do 10 hiljada evra po hektaru.

-Do sada smo iskopali 700 bunara. Pola novca smo dali svi mi, građani i građanke Šapca, a drugu polovinu poljoprivredni proizvođači. Danas imamo 1500 hektara po jagodom i dve hiljade porodica koje proizvode ovo ukusno voće. Njihov težak radi donosi zaradu od sedam do 10 hiljada evra po hektaru. Ovih 2.000 porodica godišnje zaradi od 10 do 15 miliona evra. Toga ne bi bilo da nema vode, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović danas u Radovašnici.

Šabac sada ima novi program podsticaja za navodnjavanje u Mačvi uvođenjem sistema kap po kap na 20.000 oranica.

-Vredi se boriti da navodnjavanjem podržimo i poljoprivrednike u Mačvi. Navodnjavanjem kap po kap 5.000 poljoprivrednih domaćinstava u Mačvi udvostručiće svoje prinose. Zaradiće dodatnih 1.000 evra po hektaru u proizvodnji žitarica. Planiramo da zajedno sa našim poljoprivrednicima obezbedimo navodnjavanje na 20.000 hektara oranica. Ovako ratari u Mačvi mogu da zarade 20 miliona evra, rekao je Nebojša Zelenović.

On je naglasio da Šabac i šabačka sela pripadaju svima koji u njima žive i rade.

Nastavićemo da svi zajedno podržavamo poljoprivredne proizvođače. Svako ko želi, moći će da poveća prinose i da zaradi više. Da svako može da živi lepše, sigurno i bezbrižno u našem Šapcu. Šabac je naš, poručio je Nebojša Zelenović.