fbpx

OTVORENO PISMO PREMIJERKI: Nije moguće živeti u laži i izboriti sa virusom

[Otvoreno pismo gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića upućeno premijerki Srbije Ani Brnabić 15. jula 2020. godine, kao odgovor na njenu skandaloznu ocenu da se u Šapcu „kriza koristi za politički obračun“:]

„Poštovana gospođo Brnabić,

Zgrožen sam Vašom kvalifikacijom da „krizu pokušavam da iskoristim za politički obračun i dobijanje političkih poena“.

Vi ovakvim izjavama nastavljate da ugrožavate živote i zdravlje građana Šapca i da otežavate borbu protiv zaraze. To je isto učinio i Aleksandar Vučić, predsednik Republike, kada je 04. jula ove godine izjavio da sam ja izmislio vanrednu situaciju u Šapcu. Toga dana odbornici Srpske napredne stranke u Skupštini grada Šapca nisu glasali za potvrđivanje Odluke o uvođenju vanredne situacije u gradu. Tada su nam i Vučić i odbornici njegove stranke poručili da, ustvari, ne treba ništa posebno da preduzimamo u borbi protiv ove zaraze u Šapcu.

Nije moguće živeti u laži i tako se izboriti sa virusom. Mi u Šapcu saopštavamo istinu svojim građanima i suočavamo se sa činjenicama. Činjenice u ovoj borbi dobijaju se testiranjem, utvrđivanjem ko je bolestan i trenutnim započinjanjem lečenja inficiranih pacijenata. U najkraćem roku utvrđuju se kontakti osoba koje su dobile pozitivan test i uspostavlja se samoizolacija kontakata. Ovde je reč o zaraznoj bolesti.

Za pravo nam je dao i dr Predrag Kon svojom izjavom od 14. jula ove godine, kada je rekao da se sa kovidom možemo izboriti samo preventivno i da je strategija u toj borbi „izolacija bolesnih i karantin kontakata“.

Mi u Šapcu ovu borbu vodimo sistemski i danas u našem gradu ima više od 900 pozitivnih i 1800 osoba u samoizolaciji kao kontakti kovid pozitivnih osoba.

Tačno je da je odlukom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede analizu testova obavlja Veterinarski specijalistički institut u Šapcu i to je jedino tačno u celom pismu. Sve ostalo što ste naveli nije istina.

Mi od 24. juna svakoga dana tražimo od nadležnih ustanova, Zavoda za javno zdravlje Šabac i Ministarstva zdravlja, da nam se obezbedi dovoljan broj testova.

Tog dana, dakle 24. juna ove godine, Kovid ambulanta Doma zdravlja u Šapcu prima 77 pacijenata na pregled, traži se od Zavoda za javno zdravlje 30 testova, a na raspolaganju ima tri. Sledećeg dana javlja se 94 pacijenta na pregled, traži se najmanje 30 testova, a dobijaju 13 testova. Dva dana kasnije, 28. juna, tražili smo 50 testova, dobili 11, a javilo se 66 osoba sa tegobama koji ukazuju na korona virus. Narednog dana u Kovid ambulantu došlo je čak 116 pacijenata, na raspolaganju je bilo 15 testova, a i za taj dan smo tražili 50. Poslednjeg dana juna pregledan je 131 pacijent, a na raspolaganju je bilo 17 testova od traženih 80. Za 01. jul smo tražili 70 testova, dobili 17, a javilo se 136 osoba sa simptomima infekcije korona virusom.

Pošto Zavod za javno zdravlje Šabac nije bio u stanju da u redovnoj proceduri reši problem, mi smo krenuli u potragu za testovima.

Obratili smo se ambasadama Evropske unije, SAD, Kanade i Australije tražeći testove. Trećeg jula u 11 časova dobili smo ponudu od kanadskog dobavljača preko Ambasade Kanade u Srbiji za 150 testova uz mogućnost da nam isporuči dodatan broj testova u roku od sedam dana po ceni od 16.5 evra. Ambasada nas je takođe obavestila da od ovog dobavljača možemo nabaviti onoliku količinu testova kolika je potrebna za zdravstvenu zaštitu građana Šapca. Dakle, bez ikakvog ograničenja.

Tada smo potvrdili porudžbinu, a dobavljač istog momenta obaveštava Ministarstvo zdravlja da je Gradu Šapcu prodato 150 testova. Isto popodne, u 17:30 časova dobijam poziv gospodina Milutinovića iz Veterinarskog instituta u kom me obaveštava da će Ministarstvo poljoprivrede obezbediti 2.000 testova koji će se analizirati u Veterinarskom institutu i da će sa radom početi 6. jula.

Neka svako prema svojoj savesti i zdravom razumu oceni da li bi Veterinarski institut ponovo počeo da radi laboratorijske analize PCR testova u Šapcu da nije bilo dobronamerne intervencije Ambasade Kanade u Srbiji.

Od 06. jula, svakog radnog dana, Veterinarski specijalistički institut obavi najmanje 90 analiza PCR testova. Prosečno je 70 odsto testiranih osoba pozitivno. Kontakti pacijenata se utvrđuju i određuje se njihova samoizolacija. To je sistemska borba na suzbijanju zaraze.

Postavljam Vam pitanje: Kako je moguće da je u Šapcu procenat pozitivnih 70 odsto, od onih koji su testitani, a u celoj Srbiji između tri i sedam odsto u zavisnosti od dana?

Molim uvažene epidemiologe koji se nalaze oko Vas u Kriznom štabu da razreše i ovu enigmu: Kako je moguće da u Šapcu bude 25 odsto ukupno pozitivnih u Srbiji, a da je udeo hospitalizovanih pacijenata u šabačkoj bolnici manji od tri odsto u odnosu na broj hospitalizovanih pacijenata u celoj Srbiji, dok je udeo preminulih pacijenata u Šapcu i pacijenata na respiratoru, u odnosu na ukupan broj u Srbiji, manji od 2 odsto? Kako je ovo moguće ako je u Šapcu 25 odsto pozitivnih u odnosu na ukupan broj pozitivnih koji svakoga dana javno saopštavate?

Bilo je potrebno tri sedmice vremena i napora da bismo se izborili za priliku da utvrdimo ko je zdrav a ko bolestan u Šapcu.

To je istina.

Vaše otpužbe da koristim laži za medijsku kampanju i to što se zaklanjate iza lekara neću ni da komentarišem. Od Vas tražim da govorite istinu građanima Srbije o stanju u Šapcu ali i celoj zemlji.

Šabac, 15. jul 2020. godine

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca“