fbpx

Predlažmo sveobuhvatno testiranje osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima

Nakon konsultacija sa prof. dr Zoranom Radovanovićem i prof. dr Oliverom Stojkovićem, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uputio je danas pismo dr Marijanu Ivanuši, direktoru kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji (SZO) u kom traži mišljenje o predlogu za izmenu algoritma u borbu protiv virusa korona.

Predlog podrazumeva sveobuhvatno testiranje brzim antigenskim testovima kontakata kovid pozitivnih osoba u Šapcu, a nakon mišljenja SZO predlog će biti upućen Kriznom štabu Republike Srbije i ministru zdravlja, saopšteno je danas na redovnoj konferenciji za medije gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića.

-Stručni konsultanti prof. dr Radovanović i prof. dr Stojković već daju svoj doprinos i ovo je prva inicijativa koja je već pokrenuta. Predlažena je izmena algoritma i traženo mišljenje SZO o tome. Izmenom algoritma bilo bi organizovano sveobuhvatno i sistemsko testiranje brzim antigenskim testovima građana koji su bili u kontaktu sa kovid pozitivnim osobama. Na taj način smanjio bi se broj ljudi koji su samoizolaciji, a zdravi su. Verujem da će se i poslovna zajednica Šapca uključiti u ovu inicijativu jer je i u njihovom interesu da bolesni ostanu kod kuće, a zdravi ljudi, koji su bili u kontaktu sa kovid pozitivnim osobama i za koje se ovim antigenskim testovima utvrdi da nisu zaraženi, dolaze na posao umesto da ostaju 14 dana u kućnoj izolaciji, objašnjava Nebojša Zelenović.

On kaže da je velika verovatnoća da je od 2320 osoba, koliko je trenutno u samoizolaciji u Šapcu, veliki broj zdravih osoba koje moraju da budu kod kuće 14 dana po postojećem algoritmu, i da će nova procedura koju je predložio pomoći da te osobe dobiju potvrdu da nisu zaraženi kako bi mogli da se vrate svakodnevnom životu.

Gradonačelnik Šapca je rekao da su mu stručnjaci iz Zavoda za javno zdravlje Šabac (ZZJŠ) na današnjem sastanku predstavili podatke o tome da Šabac ima najviše prijavljenih kontakata obolelih koji su u samoizolaciji, a da je taj broj veći od broja u Beogradu i da čak i Loznica, za koju je takođe nadležan ZZJŠ, ima više prijavljenih kontakata zaraženih od Beograda.

I pored toga, ističe Zelenović, nizak je prosek prijavljenih kontakata po osobi i iznosi 1,5, zato se u posao traženja kontakata uključila i Komunalna policija iz Šapca.

-Na sastanku sa zdravstvenim timom Štaba za vanredne situacije grada Šapca utvrdili smo novu proceduru. Zaključeno je da je veliki administrativni pritisak na ZZJŠ i Dom zdravlja i odlučeno da Komunalna policija pomogne u pronalaženju kontakata obolelih osoba. Kada Komunalna policija utvrdi spisak lica koja su bila u kontaktu sa obolelim, dostaviće te podatke Zavodu i sanitarnim inspektorima koji donose rešenja o samoizolaciji. Želimo na taj način da pomognemo i ubrzamo procedure, rekao je načelnik Gradske uprave Šapca Milan Vasić na konferenciji za medije.

U Šapcu je danas registrovano 52 novoobolela od 117 testiranih. Tokom večeri, a najkasnije sutra očekuju se prvi pacijenti u privremenoj kovid bolnici u Sali Ekonomske škole u Šapcu, za čijeg je upravnika postavljen potpukovnik dr Žarko Mićović sa VMA, specijalista opšte medicine.