fbpx

Profesori Radovanović i Stojković i dr Marković u ekspertskom timu Šapca za borbu protiv epidemije

Profesor dr Zoran Radovanović, epidemiolog, i prof. dr Oliver Stojković, genetičar, deo su ekspertskog tima Grada Šapca za borbu protiv virusa kovid 19, saopštio je danas gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na konferenciji za medije u tom gradu. On je dodao da je u timu i dr Dragutin Marković, uvaženi epidemiolog u penziji iz Šapca.

-Imaćemo jedan ekspertski tim jer moj zadatak, kao gradonačelnika Šapca, je da nalazim najbolje ljude u zemlji i najbolje ljude u gradu da bismo mogli da se izborimo sa zarazom. Ovo nije pitanje samo javnog zdravlja nego i ekonomije i zbog svega toga, mi ćemo ući u ozbiljniju akciju. Ponudićemo dodatnu pomoć Zavodu za javno zdravlje Šapca i pokušaćemo da dođemo do većeg broja kontakata obolelih, rekao je Nebojša Zelenović i istakao da će najveća pažnja u borbi protiv zaraze biti na traženju kontakata zaraženih osoba i njihovoj izolaciji.

Zelenović je rekao da je tražio objašnjenje Zavoda za javno zdravlje o načinu evidentiranja kontakata i naglasio da je prosek od jedan i po kontakt po zaraženoj osobi nizak, te da značajan broj obolelih ima samo jedan ili nijedan kontakt.

On kaže da sistem praćenja kontakata postoji u nekim gradovima, ali ne svim, i da će zbog toga otvoriti tu temu na nacionalnom nivou.

-Tražiću podršku od Stalne konferencije gradova i opština i Republičkog kriznog štaba jer je od izuzetne važnosti da se odvoje bolesni od zdravih da bi mogao da se odvija normalan život, da privreda funkcioniše. Moj zadatak je da dam prostor stručnim ljudima. Ako negde u Srbiji postoji prostor gde mogu da se bave svojim poslom na najbolji način, onda je to u Šapcu, kazao je Nebojša Zelenović navodeći da je u ovom gradu borba protiv zaraze organizovana sistemski, prema standardima Svetske zdravstvene organizacije.

Danas je u Šapcu registrovano 35 novoobolelih, hospitalizovan je 301 pacijent u šabačkoj Opštoj bolnici. U poslednje tri sedmice preminulo je 9 osoba u Šapcu. Na respiratoru je sedam pacijenata. U sali Ekonomske škole priprema se privremena kovid bolnica gde će biti pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, odnosno oni koji su prethodno bili u bolnici i čije se zdravstveno stanje popravlja kako bi se rasteretili kapaciteti Opšte bolnice.  

Video materijal: TV Šabac