fbpx

Upoznajte Nebojšu

Nebojša Zelenović je aktuelni gradonačelnik Šapca, grada od blizu 120.000 stanovnika koji se nalazi u severozapadnoj Srbiji, na desnoj obali reke Save.

Rođen je 15. juna 1975. godine. Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Svoju profesionalnu karijeru počeo je u administraciji Osnovne škole “Stojan Novaković u Šapcu, a nakon toga postao je načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Šapca. Godinu dana bio je direktor Filijale za Mačvanski okrug Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i koordinator Radne grupe za promociju i prevenciju javnog zdravlja grada Šapca.

Kao mladi politički aktivista bio je član prve opozicione stranke u Srbiji – Demokratske stranke, koja je predvodila demokratske promene u Srbiji 2000. godine.

U 2012. godini izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Bio je poslanik do 2014. godine.
Tokom 2013. godine pridružio se novoj Poslaničkoj grupi “Zajedno za Srbiju” orijentisanoj ka decentralizaciji i jačanju lokalnih i regionalnih vlasti.

Kao gradonačelnik, strateške ciljeve grada utemeljio je na principima evropskih vrednosti.

Građani Šapca su 2016. godine izabrali Nebojšu Zelenovića za gradonačelnika, a iste godine postao je i predsednik stranke “Zajedno za Srbiju”.

Kao gradonačelnik, strateške ciljeve grada utemeljio je na principima evropskih vrednosti, vladavini prava i socijalne zaštite. Među osnovnim strateškim ciljevima grada je i uključivanje građana u procese odlučivanja. Kao gradonačelnik, Nebojša Zelenović je uveo “Participativno budžetiranje” i na taj način je Šabac postao prvi grad u Srbiji koji je omogućio građanima da neposredno odlučuju kako će biti potrošen novac prikupljen od poreza na imovinu. Više od 100 hiljada punoletnih građana iz 60 seoskih i gradskih mesnih zajednica ima mogućnost da odlučuje koji projekti će biti finansirani u njihovim lokalnim sredina od poreza na imovinu.

Šabac je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj istoriji, a lokalna vlast predvođena Nebojšom Zelenovićem je posvećena podršci projektima iz oblasti kulture. Šabac iz lokalnog budžeta izdvaja sedam odsto za kulturu, što je najviše u Srbiji.

Takođe, Šabac je jedini grad u Srbiji koji ima politiku energetske efikasnosti i ekološku svest o upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine na čitavoj svojoj teritoriji.

U novembru 2018. godine, Nebojša Zelenović je pozvan da se obrati članovima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. On je govorio u okviru debate “Gradonačelnici pod pritiskom” u ime gradonačelnika u Srbiji koji ne pripadaju vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci i zbog toga trpe pritiske. On je upoznao evropske gradonačelnike sa kršenjem Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Srbiji i izvestio o konstantnim pritiscima vladajuće stranke na lokalne vlasti i građane.

Nebojša Zelenović je zaljubljenik u biciklizam, plivanje i posvećen je zaštiti životne sredine. Kao mlad igrao je fudbal za fudbalske klubove “Mačva”, “AIK” i “Rudar”, a kao student bio je i član tima “Studentski grad” u okviru Univerziteta. U to vreme bio je student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu gde je uskoro stekao diplomu pravnika i napustio fudbal.

Govori engleski i ruski jezik.


Oženjen je Ninom Zelenović i imaju troje dece.

Šabac