fbpx

Zelenović: Laž je da su izbori u Šapcu gotovi

“U Šapcu se borimo protiv zaraze ali i protiv laži koja je postala način života. Laž je zavladala Srbijom i nekad je borba protiv nje teža od borbe sa zarazom ali uveren sam da ćemo pobediti, i to slobodom protiv laži”, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na današnjoj konferenciji za novinare.

Kao jednu od laži Srpske napredne stranke (SNS) naveo je njihovu tvrdnju da su na lokalnim izborima u junu pobedili sa 11000 glasova razlike. Kako je rekao, “broj se uvećava iz dana u dan pa su ovih dana na 13000 glasova razlike”.

“Istina je da je SNS na izborima 21. juna angažovala 300 kriminalaca koji su davali novac i pritiskali građane Šapca  da glasaju po volji SNS. Istina je da je protiv 55 takvih lica podneta krivična prijava i da već sedam nedelja ni Tužilaštvo ni policija ne preduzimaju ništa, a da mi to znamo, iako postoje materijalni dokazi. Istina je da su hiljade glasova koje je SNS uknjižila na ovaj način neregularni. Istina je i da je Gradska izborna komisija (GIK) zaštitila izbornu volju građana Šapca poništavajući izbore na svih 100 biračkih mesta, a onda je Upravni sud doneo odluku da se ponove izbori na 27 biračkih mesta. Istina je da uz svu primenjenu silu i očiglednu podršku državnih organa, SNS ipak nije uspela da uzurpira izbornu volju građana i ponoviće se glasanje na 27 izbornih mesta”, naglasio je Zelenović.

On je rekao da kada se saberu rezultati liste koju predvodi “Šabac je naš”  i ostalih šest lista, što čini grupaciju koja je vodila grad u predhodnih šest godina, dolazi se do 29.435 glasova, što znači da je razlika u odnosu na ono što je osvojila SNS i sedam lista o kojima je govorio – 881 glas. A razlika na 27 biračkih mesta na kojima će biti ponovljeni izbori je 61 glas, tako da je rezultat praktično izjednačen. Kada se ovome doda lista “Spas” čiji pripadnici u Šapcu ne podržavaju SNS, ukupan broj glasova u razlici je prepolovljen jer je “Spas” osvojio 400 glasova. Zelenović je takođe naveo da prema njegovim saznanjima i ove liste analiziraju mogućnost da se pridruže krivičnom gonjenju 55 lica koja su na nezakonit način uticala na izbornu volju Šapčana.

“Na ponovljenim izborima apsolutnu odgovornost za regularnost i sprovođenje izbora preuzima GIK i to je velika promena u odnosu na izbore u junu”, istakao je Zelenović i podsetio na  dve podnete ustavne žalbe na koje Ustavni sud još nije reagovao.

Kako je naveo, vera u mogućnost da institucije zaštite izbornu volju Šapčana je delimično opravdana i upravo je to omogućilo da građani dobiju priliku da na ponovljenim izborima na 27 biračkih mesta odbrane normalan život u Šapcu.

“Na ovih 27 biračkih mesta 28.000 Šapčana stvarno imaju priliku da odluče da li će odbraniti normalan život ili će grad pasti u ruke Aleksandra Pajića i Sandokana. Laž je da su izbori u Šapcu gotovi i da je SNS trijumfovala”, poručio je Nebojša Zelenović.

Naglasivši da je zdravlje građana važnije od bilo kakve politike, on je dodao da će tražiti mišljenje svih kompetentnih institucija na lokalnom, regionalnom i nacionalnom novou da li će održavanje izbora uticati štetno na zdravlje ljudi.

“Nakon dobijenih odgovora, očekujem da bi izbori mogli biti održani krajem prve nedelje septembra”, rekao je Zelenović i pozvao građane na poštovanje propisa i pridržavanje mera u suzbijanju zaraze.

Nakon formalne stručne procene, vanredna situacija biće ukinuta, a GIK će odrediti tačan termin izbora.

U Šapcu su danas registrovana dva nova slučaja zaraze.