fbpx

Zelenović podneo krivične prijave zbog izbornih neregularnosti

Gradonačelnik Šapca  i nosilac liste „Šabac je naš“ na lokalnim izborima u ovom gradu Nebojša Zelenović saopštio je danas da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv lica za koje misli da su sprečili građane Šapca da „normalno izraze svoju izbornu volju i da slobodno glasaju“ na ponovljenim lokalnim izborima 5. septembra. On je rekao da tog dana policija „nije prstom mrdnula“ da to spreči.

-Ono što se desilo na izborima u Šapcu 21. juna i 5. septembra je rukovođeno i organizovano od strane kriminalaca u dogovoru sa članovima Srpske napredne stranke, što je krivično delo koje se zove napad na ustavno uređenje države Srbije. Zbog toga smo danas podneli krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv lica za koje mislimo da su sprečili građane Šapca da normalno izraze svoju izbornu volju i da slobodno glasaju. Nekoliko stotina kriminalaca su vršili prinudu, pritisak, davali novac i na druge načine sprečavali izražavanje slobodne volje. Podneli smo krivičnu prijavu protiv Milana Ostojića Sandokana, Aleksandra Pajića, Đorđa Todorovića Burgosa i Zorana Jevđenića, načelnika Policijske uprave u Šapcu, Bobana Birmančevića i Nebojše Stojićevića Jarinog iz Šapca, Vladana Krasavca, načelnika Mačvanskog upravnog okuga, Radojice Prijovića iz Majura i više drugih nepoznatih lica, rekao je Zelenović na konferenciji za medije koja je odžana u Šapcu.

Uz krivične prijave priloženi su dokazi sa izjavama, slikama i video materijalom, dodao je Nebojša Zelenović.

-Svi su videli šta se dešava, bili svedoci, naročito pripadnici Policijske uprave u Šapcu, ali niko ništa nije uradio i zato se krivična prijava podnosi i protiv načelnika Policijske uprave u Šapcu. Mi svoju borbu nastavljamo, želja za slobodom i normalnim životom ne može da se pobedi, zaključio je Zelenović.

Nebojša Zelenović je ocenio da Srpska napredna stranka nema većinu u Šapcu bez Sandokana.

-Pre ili kasnije oni koji su kršili zakon moraju izaći pred lice pravde. Ono što je istina jeste da Srpska napredna stranka bez Sandokana, pa čak ni uz pomoć svih ministara koji su potrošili vreme dolazeći u Šabac, koji su potrošili pare iz državnog budžeta na projekte u Šapcu, ne može da ima ni privid većine u Šapcu. Ali kada iskoristite šabačke kriminalce i dovedete kriminalce iz cele Srbije, kada izvršite pritisak na birače imate krivično delo za Tužilaštvo za organizovani kriminal, kazao je Zelenović.

Član Zelenovićevog pravnog tima Aleksandar Mijailović naveo je na današnjoj konferenciji za medije da je u mestu u kom je on bio član biračkog odbora grupa Roma došla organizovano na glasanje i da su na njegovo pitanje da li ih je neko organizovao i platio im, odgovorili potvrdno, a da je zabeležen i slučaj žene koja je pogrešila biračko mesto a potom se žalila da ako ne bude glasala neće moći da dobije novac. On je rekao da ima 123 izjave svedoka i dokaze za 260 kršenja izbornih pravila od čega je 90 krivično delo. 

Daniela Lovrin Gavrilović koja je kandidat za odbornicu na listi „Nebojša Zelenović Šabac je naš“, rekla je da je bilo očigledno da je 5. septembra veliki broj skupocenih automobila kružio po gradu sa valjevskim, lozničkim i tablicama drugih gradova u Srbiji i da „su se sjatili kriminalci iz cele Srbije da zabrane Šapčanima da izaberu legalno vlast u gradu“

Ona je navela da je bila praćena dok je tokom predizborne kampanje delila flajere.

-U naselju Triangla, presreo nas je automobil, snimao nas i pretio nam dok smo delili flajere za Nebojšu Zelenovića. Isto veče u drugom delu grada maltretirali su naše aktiviste i pokušali da im otmu materijal. Naravno i to je snimljeno i prijavljeno policiji, rekla je Daniela Lovrin Gavrilović.