fbpx

[6. novembra 2018. godine, Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i tadašnji gradonačelnik Šapca, govorio je pred Komitetom lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u okviru debate „Gradonačelnici pod pritiskom“. Zelenović je evropskoj javnosti predstavio istinu o načinima i tehnikama delovanja republičkih vlasti u Srbiji prema opozicionim lokalnim samoupravama i političkom kriminalu vladajuće Srpske napredne stranke. Usmeno obraćanje pratila je detaljnija prezentacija svih navoda u elektronskoj formi, podržana prikupljenim dokazima o svakom od njih.

 

U nastavku predstavljamo Zelenovićevo obraćanje u integralnoj formi, prevedeno na srpski jezik, budući da je originalno obraćanje bilo na engleskom:]

„Gospodine predsedniče, članovi Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope,

 

Želeo bih da vam se zahvalim na pozivu i mogućnosti da vam se obratim i govorim o dramatičnim događajima u Srbiji, događajima koji idu u pravcu gušenja lokalne demokratije, političkog pluralizma i sprečavanja učešća građana u procesima predstavničke demokratije.

 

Želim da naglasim da nisam došao ovde da se žalim. Položaj opozicije u Srbiji očigledno jeste težak. Međutim, tema mog izlaganja prevazilazi okolnosti nepravednih uslova političkog nadmetanja.  Ovde je reč o osnovnim vrednostima Saveta Evrope i Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

 

Kako ja razumem, principi lokalne demokratije u našim zemljama zasnivaju se na zaštiti visokih standarda u funkcionisanju demokratskih institucija, onih koje su najbliže građanima. Povelja zahteva od nas da garantujemo političku, administrativnu i finansijsku nezavisnost lokalnih vlasti.

 

Pokazaćemo da su sva ova tri stuba u Srbiji napadnuta samo u onim gradovima i opštinama u kojima nije na vlasti vladajuća Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića. 

 

U ovom trenutku, omča se sve više steže i sada je samo 3 od 170 opština nezavisno od kontrole Srpske napredne stranke. To su: Šabac, Paraćin i Čajetina. Ja danas ovde govorim u ime ove tri lokalne samouprave i njihovih 185.000 stanovnika, kao i još 448 odbornika opozicije u 40 opština i gradova u Srbiji. Stranke koje predstavljamo, imaju različite političke programe, ali imamo jedan zajednički imenitelj – svi smo pod stalnim pritiskom jer nismo pod kontrolom centralne vlade i vladajuće stranke.

 

Veoma je lako dokazati da se institucije sistema i vladavina zakona primjenjuju selektivno. Policijski istražitelji, poreski službenici, provladini tabloidi, progone samo one koji se ne smatraju lojalnim centralnoj vladi, bez obzira na zakon i na volju građana koji su glasali za nas u lokalu.

 

Kao država ugovornica Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, Srbija bi trebalo da poštuje obaveze koje proističu iz Povelje.

 

Ipak, evo primera suzbijanja lokalne demokratije u Srbiji:

 

1. Počeću sa kršenjem Člana 3. koji garantuje slobodne izbore i tajno glasanje.

 

Lokalni izbori u Srbiji danas redovno su praćeni nasiljem na biračkim mestima i otvorenim pretnjama biračima i kandidatima. Godine 2013. Danilo Bobić iz Vrbasa i Danko Pavlović iz Odžaka, kandidati Demokratske stranke, fizički su napadnuti tokom izborne kampanje. Milan Gavrilović napadnut je 2014. godine.

 

2. Svakodnevno smo svedoci ozbiljnih povreda člana 7. Povelje kojim se garantuje slobodno vršenje ovlašćenja izabranih predstavnika u lokalnim organima vlasti.

 

Od 2012. godine, vladajuća stranka uvela je metode menjanja volje birača i manipulacije izbornim rezultatima nasilnim putem. Zbog pritisaka Srpske napredne stranke odbornička većina u lokalnim samoupravama prekomponovana je u 35 od 170 opština i gradova. Metode kojima se vrši pritisak na članove Skupštine su: nuđenje mita, političkih pozicija u institucijama vlasti, pretnjama otpuštanjem sa posla, i zloupotrebom institucija.

 

Imamo dokaze da republička vlada zloupotrebljava policiju i tajnu službu da vrši pritisak na sudove i sprečava izabrane predstavnike da obavljaju svoje dužnosti.

 

U mom gradu Šapcu, vladajuća stranka pokušala je da spreči verifikaciju mandata novoizabranih odbornika nasiljem. Na taj način izborni poraz postaje uzrok nereda i povod za blokadu funkcionisanja demokratski izabranih institucija.

 

Od 2012. godine uhapšeno je 34 bivših gradonačelnika koji nisu pripadali SNS-u, uz veliku medijsku kampanju i blaćenje političkih protivnika u tabloidima. Do današnjeg dana nijedan od privedenih političara nije pravosnažno osuđen.  

 

Nas trojica, gradonačelnici Šapca, Paraćina i Čajetine, pod stalnim smo napadom vladinih zvaničnika i provladinih medija, sa namerom da nas kriminalizuju.

 

Nedavno,  u aprilu ove godine grupa aktivista u pratnji pripadnika obezbeđenja noćnih klubova, pokušala da se probije u Opštinu Paraćin, pokušavajući da prekine sednicu Skupštine. Njihov plan bio je da prekinu redovan rad i pokušaju da izazovu prevremene izbore.

 

„Vreme je da predsednik Čajetine Milan Stamatović odgovora pred sudskim vlastima za sva krivična dela u njegovoj opštini.“ Ovu izjavu nije dao državni tužilac, već ministar u Vladi Republike Srbije i potpredsednik Srpske napredne stranke. 

 

Još jedna izjava visokog zvaničnika SNS-a: „Jedan od glavnih ciljeva Srpske napredne stranke je da u Šapcu dobijemo novu, bolju, nekorumpiranu vlast. Ja vam kažem da će državni organi Republike Srbije učiniti sve od sebe da promene tu situaciju „.

 

U Šapcu smo u situaciji da prijavimo i nezakonite pritiske na pravosuđe. Sudija Biljana Mraović je žrtva pritisaka i medijskog linča zbog svoje odluke da donese oslobađajuću presudu u predmetu protiv mene kao gradonačelnika Šapca zbog navodnog neodgovornog trošenja budžetskih sredstava. Ona je utvrdila da nema dokaza za ove navode, ali  ubrzo nakon toga predsednik suda i jedna sudinica su joj saopštili, citiram: „Morate pronaći način da ga osudite, dugujemo to Srpskoj naprednoj stranci“ .

 

Prilažemo i iskaze svedoka o političkim pritiscima kojima su bili izloženi. Sreten Živanić, penzionisani major Vojske Jugoslavije i odbornik Skupštine grada Šapca, potvrdio je da je u njegovu kuću došao Veselin Šljivančanin, osuđeni ratni zločinac, kako bi mu rekao da treba da se priključi vladajućoj stranci.  Vladan Vujanić, takođe odbornik iz Šapca, i vlasnik privatnog preduzeća, izjavio je da mu je poručeno kako će od ministra poljoprivrede dobiti državnu subvenciju za svoje poslovanje ako podrži SNS.

 

3. Želim da navedem i primere kršenja člana 9 Povelje, odnosno prava lokalnih vlasti na sopstvene finansijke izvore.

 

Mi smo pod stalnim finansijskim pritiskom republičke vlade. Mnogi projekti i transferi su blokirani zbog ove situacije. Novac koji se dodeljuje iz državnog budžeta prenosi se samo na osnovu kriterijuma političke pripadnosti. Na primer, u 2017. godini, opštine i gradovi kojima upravlja vladajuća stranka primili su prosečno 6 miliona evra sredstava kroz tekuće transfere i iz budžetske rezerve. Tri lokalne samouprave koje vodi opozicija dobilo je u proseku 1,9 miliona evra. Grad Leskovac sa 138.000 stanovnika dobio je 12 miliona evra, a Šabac sa 112.000 stanovnika dobio je 2,5 miliona evra. Zaječar je dobio 3,6 miliona evra za prekomponovanje većine u Skupštini. To je bila cena da odbornici iz opozicije pređu u vladajuću partiju, bez obzira na volju birača.

 

Član 9 Povelje takođe naglašava da će lokalne vlasti biti adekvatno konsultovane o načinu dodele  sredstava iz fondova. Država trenutno duguje 5 miliona evra gradu Šapcu. Nacionalni fond za razvoj nikada nije ispunio ugovornu obavezu od 1 milion evra za rekonstrukciju Gradskog bazena. Republička vlada takođe blokira mogućnost gradu da upravlja svojom imovinom u vrednosti od 4 miliona evra.

 

4. Kada je u pitanju kršenje odredaba iz člana 4. Povelje koji govori o širini ovlašćenja lokalne samouprave i njihovom pravu da budu konsultovani o pitanjima koja ih se direktno tiču, navodimo i sledeći primer.

 

Dečiji vrtić u Paraćinu ima ozbiljne probleme u funkcionisanju. Razlog je u tome što nisu im nije izdata dozvolu za zapošljavanje 40 nastavnika i drugog neophodnog osoblja za rad u vrtiću, koji izdaje republička vlada.

 

Gradovi Paraćin i Šabac imaju najmanje zaposlenih u javnom sektoru po broju stanovnika. Samo da ilustrujem. Šabac sa 112.414 stanovnika ima 1422 zaposlenika, a Pančevo 120.881 stanovnika ima 2280 zaposlenih.

 

U Čajetini, suprotno odredbama Povelje da ovlašćenja koja se daju lokalnoj samoupravi moraju biti ekskluzivna, Vlada Srbije je odlučila da preuzme ta ovlaštenja i upravlja građevinskim zemljištem umesto opštine.

 

5. Povrede člana 8 odnose se na princip ograničene administrativne kontrole nad lokalnim vlastima.

 

Jedan od primera kršenja ovog člana je u Čajetini, gde Vlada direktno sabotira projekat izgradnje žičare u vrednosti od 13 miliona evra.

 

Dame i gospodo, obavešten sam da vam je distribuirana elektronska verzija moje prezentacije koja sadrži više konkretnih podataka. Takođe, sve navedeno možemo potkrepiti dokazima:  izjavama svedoka, finansijska dokumenta, medijske naslove, koje vam možemo poslati na zahtev.

 

I konačno želim da kažem. Pripadam generaciji koja je pokrenula borbu za demokratiju pod režimom Slobodana Miloševicća. Iskreno verujem da vecćina građana Srbije želi više demokratije i više pravde. Međutim, u zarobljenoj državi u kojoj sada živimo, sve je teže da građani slobodno glasaju, slobodno biraju i slobodno izražavaju svoju volju. Stoga vas pozivam da procenite primenu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Srbiji danas, i da nam pomognete da obezbedimo uslove za demokratske i fer uslove političkog takmičenja.  

 

Zahvaljujem vam se na ovoj prilici i na pažnji.“