fbpx

Upoznajte Nebojšu

Nebojša Zelenović je predsednik stranke Zajedno za Srbiju. Tokom šest godina, bio je gradonačelnik Šapca, grada od blizu 120.000 stanovnika koji se nalazi u severozapadnoj Srbiji, na desnoj obali reke Save.

Rođen je 15. juna 1975. godine. Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Svoju profesionalnu karijeru počeo je u administraciji Osnovne škole “Stojan Novaković u Šapcu, a nakon toga postao je načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Šapca. Godinu dana bio je direktor Filijale za Mačvanski okrug Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i koordinator Radne grupe za promociju i prevenciju javnog zdravlja grada Šapca.

Kao mladi politički aktivista bio je član prve opozicione stranke u Srbiji – Demokratske stranke, koja je predvodila demokratske promene u Srbiji 2000. godine.

2012. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Bio je poslanik do 2014. godine.
Tokom 2013. godine pridružio se novoj Poslaničkoj grupi Zajedno za Srbiju orijentisanoj ka decentralizaciji i jačanju lokalnih i regionalnih vlasti. Jedan je od osnivača stranke Zajedno za Srbiju.

Kao gradonačelnik, strateške ciljeve grada utemeljio je na principima evropskih vrednosti.

Građani Šapca su 2016. godine izabrali Nebojšu Zelenovića za gradonačelnika, a iste godine postao je i predsednik stranke Zajedno za Srbiju.

 

Kao gradonačelnik, strateške ciljeve grada utemeljio je na principima evropskih vrednosti, vladavini prava i socijalne zaštite. Među osnovnim strateškim ciljevima grada je i uključivanje građana u procese odlučivanja. Kao gradonačelnik, Nebojša Zelenović je uveo “Participativno budžetiranje” i na taj način je Šabac postao prvi grad u Srbiji koji je omogućio građanima da neposredno odlučuju kako će biti potrošen novac prikupljen od poreza na imovinu. Više od 100 hiljada punoletnih građana iz 60 seoskih i gradskih mesnih zajednica ima mogućnost da odlučuje koji projekti će biti finansirani u njihovim lokalnim sredina od poreza na imovinu.

Šabac je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj istoriji, a lokalna vlast predvođena Nebojšom Zelenovićem bila je posvećena podršci projektima iz oblasti kulture. Šabac je iz lokalnog budžeta izdvajao sedam odsto za kulturu, što je najviše u Srbiji.

Takođe, Šabac je bio jedini grad u Srbiji koji ima politiku energetske efikasnosti i ekološku svest o upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine na čitavoj svojoj teritoriji.

U novembru 2018. godine, Nebojša Zelenović je pozvan da se obrati članovima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. On je govorio u okviru debate “Gradonačelnici pod pritiskom” u ime gradonačelnika u Srbiji koji ne pripadaju vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci i zbog toga trpe pritiske. On je upoznao evropske gradonačelnike sa kršenjem Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Srbiji i izvestio o konstantnim pritiscima vladajuće stranke na lokalne vlasti i građane.

Mandat Nebojše Zelenovića na čelu Šapca okončan je nakon izbora održanih 2020. godine, jednih od najnedemokratskijih i najneslobodnijih izbora u postkomunističkoj istoriji Srbije. Intenzivni pritisci, pretnje i ucene republičkih vladajućih struktura, korišćenje metoda sa jasnim kriminalnim obeležjima, nebrojane nepravilnosti i nezakonitosti i upitno  odlučivanje sudstva doveli su do tri ponavljanja, više desetina krivičnih prijava, više ustavnih žalbi i pokretanja dugog niza pravnih procesa koji su u toku i sada.

 

Šabac

9. oktobra 2020. godine, Nebojša Zelenović je javnosti Srbije uputio predlog politike Tri tačke okupljanja građanske opozicije. Okupljanje novih političkih snaga, neopterećenih starim teretima, jasno i iskreno opredeljenih za građanske vrednosti i Srbiju na Zapadu za cilj ima pokretanje nove faze jasne i fokusirane borbe za normalnu, pristojnu Srbiju. Pod principom „Sloboda se ne dobija, ZA SLOBODU SE BORI“, Nebojša Zelenović poziva na stvaranje novog poverenja i nove energije građana Srbije u borbi za slobodan život u pristojnoj zemlji. U neslobodnoj zemlji nema slobodnih izbora, slobodnih gradova ni slobodnih ljudi: tu slobodu nam niko neće dati, za nju moramo da se izborimo – zajedno!

 

Nebojša Zelenović je zaljubljenik u biciklizam, plivanje i posvećen je zaštiti životne sredine. Kao mlad igrao je fudbal za fudbalske klubove “Mačva”, “AIK” i “Rudar”, a kao student bio je i član tima “Studentski grad” u okviru Univerziteta. U to vreme bio je student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu gde je uskoro stekao diplomu pravnika i napustio fudbal.

 

Govori engleski i ruski jezik.

 

Oženjen je Ninom Zelenović i imaju troje dece.